
Sparģeļi ar Holandes mērci
***Sastāvdaļās:
1 bunte sparģeļu
**MĒRCEI
200–230 g sviesta
3 olas dzeltenumi
1 ēdamkarote citrona sulas
¼ tējkarotes sāls
***Pagatavošanai:
Mērcei sviestu sadali nelielos gabaliņos. Olas dzeltenumus liec nelielā traukā, kuru ievieto ūdens peldē, dzeltenumiem pievieno sāli, 1–2 ēdamkarotes silta ūdens un intensīvi maisi, līdz masa sāk biezēt.
* Turpinot intensīvi maisīt, pa nelielām porcijām masā iemaisi sviestu – nākamo pievieno tad, kad iepriekšējā sviesta deva ir pilnībā izkususi. Seko līdzi, lai masa nepārkarstu (nesāktu lipt pie trauka malām), citādi mērce sanāks kunkuļaina. Ja nu tomēr tas ir noticis, nekavējoties izņem trauku ar olu un sviesta masu no karstās ūdens peldes un kārtīgi izmaisi. Kad defekts ir novērsts, liec mērces trauku atpakaļ karstā ūdens peldē un turpini intensīvi maisīt (putot) – gatavajam produktam ir jābūt krēmīgam un gludam. Putojot pievieno citrona sulu, un, ja masa kļūst pārāk bieza, vari pievienot nedaudz silta ūdens un vēlreiz kārtīgi uzputot.
* Ja vēlies, lai mērce būtu aromātiska, mirkli pirms gatavs, tajā ierīvē nedaudz citrona mizas. Viegli samaisi, noņem no uguns un uzreiz cel galdā.
* Nolauz sparģeļa kāta pārkoksnējušos apakšējo daļu. Ja sparģeļi ir lieli un stingri, kātus plāni nomizo, ja sparģeļi ir smalki un trausli – mizot nevajag.
* Liec tos augstā kastrolī ar verdošu sālsūdeni (vieglu) un vāri aptuveni 4–5 minūtes. Ideāliem sparģeļiem tāpat kā spageti ir jābūt al dente, proti, no ārpuses mīksti, vidū kraukšķīgi.
* Liec šķīvī sparģeļus, pārlej ar mērci un pasniedz.

Pievienot atsauksmi